KÖRSBÄRSRÄKA

Körsbärsräka (Neocaridina heteropoda) är en liten räka från Taiwan som blir cirka 2,5 till 3 centimeter lång.

Färgen varierar från mörkrött till brunrött, beroende på gener och kost men även på räkans humör. Den lever i två till tre år och är mycket omtyckt som nybörjarräka för hemmaakvarier på grund av dess fina färg och tålighet.

Beteende

Körsbärsräkan är en fredlig räka. De är aktiva under dagen, och kan ses äta på alger, akvariumets dekoration eller sidorna av tanken, och ibland även para sig. Periodvis ömsar de sitt skal, detta bör vara kvar i tanken, eftersom räkor äter det för att återvinna värdefulla mineraler som det innehåller.

Gravida honor tenderar att gömma sig i mörkret. Om de känner sig hotade av rovdjur, kommer de att överge sina ägg. De behöver en miljö med trä eller växter såsom Java mossa att gömma sig och sina barn i. När de bär äggen under deras kroppar, kan man se att dom cirkulerar vatten över äggen med benen för att säkerställa god hälsa.

Föda

Körsbärsräkor är främst algätare, men kommer att äta den mesta mat som används till akvarium. Skållade (kokt tills den är mjuk) grönsaker som zucchini (squash), babymorötter, ärter och spenat kan användas som kompletterande mat, men ska utfodras sparsamt. Överblivna grönsaker kan mycket snabbt brytas ner och skapa problem med vattenvärderna. Vid utfodring av kommersiell fisk/räk mat ska man se till att det inte finns någon koppar i. Många uppfödare tror koppar sulfater förekommer i den mesta fiskmat, men inte är farligt i små mängder. Kopparsulfater som finns i bekämpnings medel mot sniglar är i stora mängder och kommer att döda räkorna.

Kön

Hanen är mindre och inte lika färggrann som honan. Hanens stjärt är tunnare eftersom den inte används för att bära ägg. Honan är större och visar en mycket mörkare och mer omfattande röd färg, och har ofta en "sadel"-märkning för att utveckla ägg.

Neocaridina heteropoda.jpg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0